(De hierna genoemde voorbeelden en begrippen zijn artikelen die bij ons bekend zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen betere en of makkelijkere oplossingen bestaan. Het doel van deze website is dat wij van elkaar leren, zodat een ieder van ons de meest ideale oplossing voor hem of haar kan kiezen.)
Urine opvangzakken
Een urinezak is speciaal ontwikkeld om urine op te vangen die is afgevoerd via een nefrodrain of katheter.
Er zijn dag- en nacht zakken, verkrijgbaar in diverse soorten, lengtematen en opvangcapaciteit. Afhankelijk van uw specifieke situatie en behoefte kiest u de meest ideale urinezak die bij u past.
Urinezakken zijn leverbaar met verschillende slanglengtes. Het is belangrijk de u de juiste slanglengte kiest voor een probleemloos gebruik. U kunt natuurlijk de slang inkorten tot de voor u gewenste lengte.
Maar let op: een te korte slang kan aan de katheter of nefrodrain gaan trekken. Dit is pijnlijk en kan irritatie geven. Maar een te lange afvoerslang geeft een risico op knikken, waardoor de afvoer belemmerd wordt.
Links een nacht- en rechts een dag opvangzak
Bevestigings – pleisters
Bij ons zijn twee soorten pleisters bekend.
Kent u nog een andere soort, dan horen wij dat graag van u.
Douche /afdek – pleister
Om er voor te zorgen dat de pleister die de nefrodrain op zijn plaats houdt, niet nat wordt tijdens het douchen of wassen, kunt u kiezen voor een transparante folie.
Dit heeft nog een voordeel: Kleding blijft niet meer haken achter de bevestigingspleister, het is nu een gladder oppervlak. Dit merkt u ook bij het slapen. Ook kan er geen stof meer bij de huid opening. Deze blijft daardoor schoner en dat geeft minder kans op infecties.
Stabilisatie (fixatie) – pleister
Om de afvoerslang die naar de urine opvangzak in goede banen te leiden, zodat er geen knikken ontstaan, kunt u stabilisatie / fixatie pleisters gebruiken.
Afhankelijk van uw voorkeur of ook wat uw huid het best kan verdragen, kiest een fixatie pleister.
Let op: De slang moet voor de minste irritatie steeds op elk stuk wat speling hebben. Als de slang aan de pleisters gaat trekken, kunnen rode plekken ontstaan.
Terugslag ventiel
In de goede urine opvangzakken zit een terugslagventiel. Dit ventiel zorgt er voor dat als er per ongeluk druk wordt uitgeoefend op de de opvangzak, de urine niet terug wordt gedrukt naar de nier of de blaas. Dat zou immers infecties en andere problemen kunnen geven.
1. Terugslagventiel of membraan dat automatisch sluit (dicht gedrukt wordt) bij terugvloeing. Dit bestaat uit twee hele dunne en soepele lagen, waartussen de urine in de opvangzak stroomt.
Huidbescherming
Cavilon spray, of een andere soort huid beschermvloeistof, dient als beschermlaag tussen de pleister en de huid, zodat er geen rode plekken ontstaan. Omdat de pleisters (bevestiging en fixatie) vaak op de zelfde plaats op de huid moeten worden bevestigd, kan de huid op die plaats gaan geïrriteerd raken. Dit kan complicaties geven, zelfs ontstekingen, als de huid beschadigd raakt. Om irritatie te voorkomen kunt u de huid beschermen met cavilon of andere huid beschermingsvloeistof.
Soorten afvoerslang
Er zijn twee soorten afvoerslangen bij ons bekend. Een gladde (onder op het plaatje) en een geribbelde (boven). Beide hebben voor- en nadelen. Het voordeel van de geribbelde slang is dat deze iets kan uitrekken en daardoor bij het verschuiven van de urine afvoerzak op het lichaam (door beweging) minder aan de fixatiepleisters zal trekken en dus minder irritatie geven. Door de buitenkant blijft deze slang ook beter op zijn plaats zitten onder uw kleding en in de fixatiepleisters. Handig voor overdag met dag zakken.
In bed, onder de dekens lijkt ons de gladde afvoerslang handiger. Mocht u zich omdraaien dan zal de gladde slang nergens achter blijven haken en u kunt zich daardoor in bed makkelijker bewegen zonder directe hinder van de afvoerslang.